Sammetskostymen

     Sammetskostymen – en Anna Kajsa Hallgardnovell på film!                  

Som född och uppväxt på den gotländska landsbygden har ordet hembygd en ram av vita medeltidskyrkor, gamla kalkstenshus,
ladugårdar, hagar, ängar och åkrar. En tradition att gården går i arv från släktled till släktled, sammanhållningen med släktingarna,
gemenskapen med grannar och sockenbor. Det är en känsla som jag delar med många här på Gotland, och vi kan kanske känna igen
någon av våra förfäder i den novell som vi filmatiserat och som
skrivits av den gotländska författarinnan Anna Kajsa Hallgard.
För även om inramningen var vacker, var den gamla tiden ingen idyll,  kärleken inte alltid en Askungesaga, arvegårdens plikter inte alltid välkomna för en son eller dotter.

Min önskan att alltid dela med mig av upplevelser, gör att jag
tillsammans med familj och vänner har skapat den här novellfilmen efter att ha läst Anna Kajsas insiktsfulla romaner om människor på den gotländska landsbygden. 

Filmen är för er som ibland drömmer er bort från det vardagliga
moderna livet, som är nyfikna på hur det var förr. En bit av Gotlands kulturhistoria som jag hoppas ska beröra er.

Varmt välkomna!

Ing-Marie Tellström

Sammetskostymen
En augustisöndag år 1915. Unga änkan Anna förbereder sin 6-årige son, svärfar och sig själv för den långa resan med häst och vagn till det årliga sommarkalaset vid Annas föräldrahem, som brodern nu äger.

Det är upptakten till landsbygdsdramat Sammetskostymen, som nu blivit film med gotländska skådespelare som talar gutamål. Filmen visas enbart i bygdegårdar och biografer och är skapad med stöd av bland andra Film Gotland.
Filmen bygger på romanen Sorken, av Anna Kajsa Hallgard.

FAKTA:
Drama, novellfilm, 30 minuter lång, skildrar tiden omkring år 1915.
Spelades in i augusti 2019 på Sudret och handlar om arv, tradition och makt, där arvegårdens bästa överskuggar allt. Fritt efter kapitlet ”Sammetskostymen” ur romanen ”Sorken” av Anna Kajsa Hallgard, även i novellsamlingen ”Gulläpplar”.

Produktion: Cinema Ciceron Gotland. (Även Youtubekanal där det finns en trailer av filmen).
Manus och regi: Ing-Marie Tellström, Carin Tellström

I rollerna: Bland andra Julia Westberg, Göthe Carlsson, Rune Fröling, Mona Melin Dubrehed, Noah Jakobsson, Elmer Allmungs, Per-Olof Hansén.

Antal medverkande:
16 personer, alla från Sudret, samt ett antal djur av olika slag.
Skådespelarna talar gutamål i filmen, som är textad på svenska.

FAKTA Anna Kajsa Hallgard:
Gotländsk författarinna 1915 – 1995, född och verksam i Levide.  Hennes riktiga namn var Margit Olofsson, men då det inte ansågs vara ett riktigt arbete att bara skriva, använde hon pseudonym. Motiven till sina böcker hämtades från den gotländska landsbygden, från 1800-tal till modern tid. Hon skildrade böndernas, men främst kvinnornas villkor på landsbygden: ”Jag ville ge röst åt den som talar så tyst att ingen hör”. Inspiration tog hon från sitt eget liv som ogift hemmadotter och arbetande bonde.

Ett tema i romanerna är motsättningen mellan bundenheten till hembygden och viljan att ge sig ut i världen. Anna Kajsa kom så
småningom att resa mycket, med reseskildringar från olika
världsdelar som resultat. Hon reste även i Sverige och föreläste om sitt författarskap, och fick flera stipendier och belöningar. 1969 fick hon Gotlands kommuns kulturpris.

FAKTA Ing-Marie och Carin Tellström:
Ing-Marie är engagerad i Hoburgs hembygdsförening som guide och föreläsare. Ingår i redaktionen för årsboken Från Gutabygd i Gotlands Hembygdsförbund, sitter i styrelsen för Gutamålsgillet samt adjungerad för Anna Kajsa Hallgardsällskapet. Har skrivit boken: Ett ståtligt bröllop, om gotländska bröllopstraditioner, och medverkar även i Youtubefilmerna på Cinema Ciceron Gotland.

Carin är journalist med bakgrund på Gotlands Tidningar, Helagotland.se samt Gotland Just nu, och arbetar för närvarande som kommunikationsstrateg på kollektivtrafikföretaget Nobina AB.

FAKTA Cinema Ciceron Gotland:
Youtubekanalen Cinema Ciceron Gotland producerar korta filmer om  Gotland, hembygd, gutamål, sevärdheter och traditioner.
Facebook: Cinema  Ciceron Gotland,
Instagram: CinemaGotland, www.cinemacicerongotland.se Tel: 0725-49 72 80 Ing-Marie.

Är du intresserad av en visning? 
Sammetskostymen är gjord för vita duken och vi kommer gärna till bygdegårdar, skolor, biografer, äldreboenden, socknar eller annat och visar filmen. 

*Visning av dramafilmen Sammetskostymen
*Föredrag om Anna Kajsa Hallgard 30 minuter.​

Cinema Ciceron Gotland står för:
*Affischer, broschyrer per post till föreningen
i god tid före visningsdag
*Textförslag och bild för arrangerande förenings/sockens Facebooksida
*Filmvisning 35 minuter
*Föreläsning/samtal om Anna Kajsa Hallgard, cirka 30 minuter​

Arrangörsföreningen ombesörjer:
*Biljettförsäljning
*Projektor, filmduk och högtalare av god kvalitet
*Kaffeservering
*Pris: 2 000 kronor eller efter överenskommelse.
*Boka per mejl till: ingmarie.tellstrom@gmail.com eller telefon: 0725 49 72 80.