Sommarträff 2020

Anna Kajsa Hallgard Sällskapet bytte ut det traditionella sommarmötet mot ett boksläpp i Solsänget första lördagen i augusti. På en av sommarens vackraste dagar kom 45 av Anna Kajsas vänner, satt spridda i gröngräset och njöt av stämningen, ljuset och värmen i ett änge. Och förstås kaffe med goda hembakta bullar. Den som ville lärde sig lite mer om Järnåldern under en tipspromenad.

  Ännu finns oupptäckta skrifter av Anna Kajsa. Förra Centerriksdagsmannen Gunhild Bolander berättade om hur det kom sig.  Hon hittade en bunt tidningsklipp från sin mamma. Det befanns vara veckokrönikor som Anna Kajsa skrev i Jordbrukarnas föreningsblad under året 1964.

  Paret Kristina Berglund och Claes-Henric Siven tog hand om materialet, kompletterade, redigerade och formgav till ett mycket vackert häfte på 54 sidor, med originalillustrationer av signaturen Folke Kr. De var också med i Solsänget och berättade om sitt engagemang för Anna Kajsa Hallgard.  För ett lokalt sällskap som detta betyder stöd utifrån så mycket. Vår författare var en gång läst och uppskattad över hela landet.

  Årets gång, 51 krönikor av Anna Kajsa Hallgard, handlar om hennes eget liv så som det gestaltade sig för en gotländsk bonde under 1960-talet. Här är hon inte författare, det är utearbetet på gården hon skildrar. Hon är medveten om det stora kulturskifte som sker. Hon har levt i det gamla bondesamhället, hon var född 1915. Nu ser hon hur hästarna försvinner, små gårdar läggs ner, gamla tiders arbetsgemenskap är borta. Hon förstår behovet av utveckling, effektivitet och lönsamhet. Alla får ett så mycket lättare liv.

  Vi kunde också sälja Hembygdsförbundets faksimilutgåva av Anna Kajsas lilla fina bok om Solsänget, slutsåld för länge sedan. Det här året har verkligen berikat Sällskapet.

Wera Svensson