Årsmöte/Sommarträff 2021

Solsänget eller bygdegården – osäkert in i det sista. Det blev Levide bygdegård för Anna Kajsa Hallgard Sällskapets sommarmöte 2021, en regnig första lördagen i augusti. Fullt hus med Berra Alfvengren som berättade om Anna Kajsas gode vän Gustaf Larsson och sjöng några av hans visor. Så var det kakpåsar och tipspromenad om gotländskt jordbruk. Som vanligt alltså, men inte var det som i änget, naj.

  Sällskapet har den stora glädjen att kunna dela ut stipendier till såna som gjort en insats för att främja Sällskapets syfte, att öka kunskapen om Hallgards författarskap. I år hade vi flera lika värdiga vinnare. Den ena var gänget som gjorde filmen Sammetskostymen. Nu hoppas Ing-Marie Tellström kunna börja visa den runt om på ön igen. 

  Så kunde vi ha boksläpp med ännu en bok. Kristina Berglund har skrivit ”Det gotländska bondesamhället som Anna Kajsa Hallgard såg det.” Trots litet format är det en imponerande framställning av den bondekultur som Anna Kajsa levde i och gör levande i sina böcker. Gestalterna i hennes böcker är verkliga människor och hon kan gå på djupet därför att hon kände villkoren för deras liv. Boken ger också en behändig sammanfattning av var och en av alla Hallgards böcker. Så blev Kristina stipendiat i år också.

  Det försenade årsmötet avslutade sommarmötet. 2020 var egentligen ett stort år för oss, trots pandemi. Sommarmöte i Solsänget med boksläpp av Årets gång, Anna Kajsas krönikor från året 1964. Helena Wessman, vår särskilda ambassadör, höll berättarkonserter på fyra ställen, med berättelse av Anna Kajsa. Klanen Tellström spelade in filmen Sammetskostymen, den geniala idén för att engagera yngre människor. Sällskapet presenterades i årsboken Från gutabygd 2020.

  Enda förändring i styrelsen är att Gunnar Geisle, vår ständige sekreterare har avgått. Leif Thomsson valdes som ny ledamot. Sven-Eric Snoder omvaldes med acklamation som ordförande.

Wera Svensson