Sommarträff 2015

Wera Svensson
Söndagen den 2 augusti 2015
satt Anna Kajsa sällskapets mest hängivna vänner i Solsänget i Levide och njöt av friden och skönheten i ett gotländskt änge även när blomningstiden är över. Solen sken på oss, särskilt välkommet efter denna kyliga och blåsiga sommar.

Olof Stenström och Kristina Broberg

Olof Stenström och Kristina Broberg sjöng Gustaf Larsson för oss. Inget kunde vara mer rätt. Gustaf var god vän till Anna Kajsa, han har med sina dikter lyft gutamålet till det värde som hon ville ge det genom att vara med och bilda Gutamålsgillet. Båda älskade de ängets blomsterprakt, även om Anna Kajsa bävade för arbetet med att hävda ett änge på gammalt vis.

Det är en uppgift för Anna Kajsa Hallgard Sällskapet att väva samman dessa gotländska kulturarv: ängshävden, vårt gamla språk och berättelserna om hur människor levt här på ön.

Lage Hansson, ängshävdare.

Lage och Monika Hansson som nu hävdar Solsänget berättade om allt arbete som änget kräver. Hur kan det moderna samhället klara att bevara denna kulturskatt? Även med EU-bidrag vilar ängshävden helt på frivilliga insatser.

Ordförande Sven-Eric Snoder.

Ordförande Sven-Eric Snoder lotsar elegant sällskapet vidare. Särskilt plus för att han ordnat en väl fungerande högtalare. Ingen behövde anstränga sig för att höra i sommarvinden. Kaffet och det hembakta brödet smakade så gott som det gör när man är i vacker natur tillsammans med vänner med samma intressen.

Detta var Anna Kajsa Hallgard Sällskapets första sommarmöte. Vi hoppas att det blir fler under kommande år. Och så hoppas vi att färdtjänsten lär sig att hitta till Hallbåter eller till och med till Solsänget i Levide.