Kaffikalas för Annkajsen 2015

Anna Kajsa Hallgard Sällskapet 08:47 | 2015-02-02
Anna Kajsa Hallgard Sällskapet bildades den 7 januari 2015 på 100-årsdagen av Anna Kajsas födelse. Söndagen den 25 januari hade sällskapet ordnat ett offentligt möte med kaffekalas i Levide bygdegård. Det var ett riktigt gammaldags kaffekalas med hembakta saffransbullar, gorån, struvor, chokladbröd, plättbakelser och gräddtårtor. Anna Kajsa skulle ha känt sig hemma.
Drygt 80 personer hade kommit till bygdegården. Bland dem fanns ett flertal som hade träffat Anna Kajsa (eller Margit Olofsson som hon egentligen hette) i verkligheten. Där var många Levideboar , folk från Gerum och Sproge och litteraturintresserade från annat håll. Man utbytte minnen av författarinnan. Anna Kajsa var i så många år en del av livet i de här trakterna.
Sven-Eric Snoder berättade om bakgrunden till att sällskapet hade bildats. Syftet är att sprida kunskap om hennes författarskap och att verka för att intresset för hennes böcker hålls vid liv och stimuleras. Både hembygdsrörelsen och Gutamålsgillet finns med bland intressenterna. Anna Kajsa och hennes bror Ragnar hävdade i många år Solsänget och hon var också med och bildade Gutamålsgillet 1945.
Wera Svensson berättade om Anna Kajsas liv och författarskap och Rut Edberg läste novellen ”Jaulkorti” från boken ”Gulläpplar”, som innehåller berättelser enbart på gutamål.
I samband med kalaset fanns det möjlighet att anmäla sig som medlem i sällskapet. Cirka 60 personer blev direkt medlemmar och fler är välkomna. Många kände nog som Barbro Ahlqvist sade i tacktalet på slutet att ”det här har vi väntat på länge”.

Sällskapet håller sitt första årsmöte den 26 april 2015.