Kafferep i Levide bygdegård 2018

Wera Svensson 14:20 | 2018-11-15 Kafferep i Levide bygdegård med Anna Kajsa Hallgard Sällskapet den 11 november, hågkomstens dag. Vi fick uppleva vilken stor författare Anna Kajsa Hallgard var. Ruth Edberg läste novellen Saffransbake, på gutamål. Och Ing-Marie Tellström visade sin film på samma tema där hon själv berättar. Man bör uppleva dem i den ordningen.

Saffransbaket utspelas i ett gammaldags kök med vedspis, den finns kvar vid Kruse i Sproge, och på en vind med två kusstainskällinggar vid Lilla Allmungs i Havdhem. Anita Widén gör en mästerlig tolkning av den äldre, kompetenta kvinnan, hon som ska ha tankar för alla. Kring henne fladdrar den unga flickan, spelad av Emeli Öberg, hon som mest gläds år sin brors kommande bröllop, leker lite med tanken att själv få stå brud.

Scenen på loftet är bedårande. Flickan kan inte låta bli att plocka i den kista på loftet som hon vet är hennes men som hon inte får röra. Hon hittar farmors vita kjolar, den skiraste spetsslöja och hon intonerar brudmarschen.

Slutet på historien får vi först i filmen. Är man oförberedd blir det en chock. Kvinnan ber flickan att stanna hemma från bröllopet! Hur kan hon göra så? Är hon elak, vill inte att den unga ska ha något roligt när hon själv inte orkar. Eller är hon orolig för vad som kan hända en ung vacker flicka på bröllop?

”Hon kan träffa sårkar”, sa en man i det fina samtal om novellen och filmen som Sven-Eric Snoder ledde. Mycket är outsagt, som det ska vara med en stor författare och en skicklig regissör. Är kvinnan så gammal och sjuk, behöver hon tryggheten att någon tar hand om ”leiln” om hon går bort? Eller är hon bara självisk och vill behålla sin behändiga passopp.

Anna Kajsa Hallgard får fram så mycket av det traditionella samhällets glädjeämnen och oro i denna lilla novell. Flickans mamma dog i tuberkulos, tidens gissel. Nu är man paniskt rädd för smittan. Du måste tvätta händerna! Jag hoppas att många får tillfälle att uppleva denna djupt berörande föreställning.